DOTYCZY: MIESZKANIE W POZNANIU
ROK: 2016

ZAKRES: PROJEKT KOMPLEKSOWY
TYP: ARCHITEKTURA WNĘTRZ

Mieszkanie zostało zakupione w trakcie jesieni. Po wejściu do wnętrza architektom ukazał się wyjątkowy widok na stary drzewostan osiedla. Kolory żółci, czerwieni i brązu stanowiły idealne tło
Pierwszym zabiegiem było wyburzenie ścian przy wejściu do mieszkania. Pozwoliło to maksymalnie otworzyć przestrzeń. W ten sposób, stawiając już pierwszy krok, można cieszyć się promieniami słońca wpadającymi przez pokaźne przeszklenia.  
Kolejną zmianą przestrzenną była modyfikacja zaproponowanego przez dewelopera układu kręconych schodów prowadzących na antresolę.  Architekci zaproponowali schody zabiegowe poprowadzone częściowo wzdłuż szklanej fasady, co pozwoliło lepiej zaaranżować przestrzeń pokoju dziennego. Wanga schodów łączy się z obudową grzejnika, a ta stanowi podparcie dla szafki RTV. Zabudowy meblowe w mieszkaniu są zaprojektowane tak, aby całość tworzyła spójną bryłę. 

Wyzwaniem dla projektantów Grupy Metaforma stanowiło połączenie potrzeb przestrzennych obu Inwestorów. Jeden z nich kolekcjonuje czerwone modele samochodów Ferrari, drugi zaś, płyty z muzyką. Wyeksponowanie tych zbiorów wzbogaciło wnętrze o ciekawe detale. W projekcie zorganizowane zostało miejsce do pracy na poziomie antresoli, której ogromnym atutem jest sąsiedztwo z obszernym tarasem na dachu budynku. Szerokość antresoli nie pozwalała jednak na wygodne usytuowanie klasycznego biurka. Architekci zaproponowali zatem biurko w formie wysuniętego poza antresolę kubika na metalowym stelażu, zwiększając przestrzeń pracy. 

Rozwiązania zastosowane w mieszkaniu odpowiadają na potrzeby jego mieszkańców. Męskie spojrzenie narzuciło oszczędność materiałów i kolorów. Industrialne elementy z blachy, betonu i grafitowe zabudowy, pojawiające się we wszystkich pomieszczeniach, zostały ocieplone drewnem o kwiecistym rysunku. Wisienką na torcie jest granat pojawiający się na miękkich elementach.  

Tu męskie znaczy proste i wyraziste, ale nie zimne i surowe. Dzięki wyeksponowanym, spersonalizowanym detalom wnętrze jest wizytówką charakteru jego mieszkańców. 

Related Projects
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Widok z kuchni na kostkę w Poznaniu