DOTYCZY: BIURO CALL-CENTER POZNAŃ
ROK: 2016

ZAKRES: PROJEKT KOMPLEKSOWY
TYP: ARCHITEKTURA WNĘTRZ

Przestrzenie biurowe często kojarzone są z mało przyjaznym, anonimowym charakterem. Architekci z Grupy Metaforma stanęli przed wyzwaniem zaprojektowania miejsca, które nie tylko będzie sprzyjać koncentracji podczas pracy, ale także pozwoli w pełni zregenerować się w czasie przerw. Akustyka oraz indywidualne rozwiązania w strefowaniu powierzchni stały się motywami przewodnimi koncepcji.

W zaprojektowanej przestrzeni wyodrębniono i podkreślono poszczególne strefy funkcjonalne, część wejściową, open space’y z call center, sale konferencyjne oraz wplecione w całość mniejsze salki spotkań i boksy sprzyjające rozmowom i odpoczynkowi.  Strefy wejściowe, ze względu na specyfikę pracy firmy, wyposażono w szafki na rzeczy prywatne pracowników. Wyraźnie wydzielona granica daje poczucie odizolowania życia prywatnego od zawodowego.

Głośne warunki pracy oraz chęć stworzenia niepowtarzalnego charakteru call center, zdeterminowały konieczność zostawania indywidualnych rozwiązań poprawiających akustykę. Poszczególne stanowiska Grupa Metaforma przedzieliła za pomocą fornirowanych, ażurowych paneli rozpraszających dźwięk, a także paneli wypełnionych tkaninami o właściwościach pochłaniających. Zaprojektowano również wysokie ścianki działowe minimalizujące dyskomfort pracy w dużej, otwartej przestrzeni. Detale w postaci donic z zielenią, umiejscowione przy poszczególnych zespołach biurek, nadały przestrzeni przyjazny charakter
Warto podkreślić rozwiązanie w postaci boksów przeznaczonych na szybkie spotkania, bez konieczności angażowania sal konferencyjnych. Boksy te są również odpowiedzią na potrzebę wykreowania w przestrzeni biurowej miejsca do odpoczynku pracowników. 

Oryginalnym zabiegiem zaproponowanym przez projektantów jest sposób identyfikacji małych sal spotkań. Odstąpiono od klasycznej numeracji pomieszczeń na rzecz przypisania poszczególnym salom jednej z planet Układu Słonecznego.

W całej koncepcji ograniczono ilość materiałów i zastosowano powtarzające się pastelowe kolory. W przestrzeni dominuje drewno o ciepłym odcieniu, często w postaci przegród i paneli o charakterystycznym wzorze w jodełkę. Przy doborze materiałów uwzględniono aspekt zarówno wizualny, jak i ekonomiczny. 

Zaprojektowana przestrzeń jest odpowiedzią na potrzeby współczesnego pracownika. Grupa Metaforma skupiła się nie tylko na wykreowaniu komfortowego miejsca pracy, ale także wyposażyła powierzchnię w strefy umożliwiające odpoczynek i rekreację. Dzięki zindywidualizowanym rozwiązaniom biuro stało się swoistym mikrokosmosem.

Related Projects
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Wnętrze wejścia głównego do biura z recepcją i salami konferencyjnymiPrzestrzeń wejściowa w biurze open-space